Mindfulness

Wat is mindfulness?

Mindfulness

Wat is Mindfulness?

De letterelijke vertaling van ‘Mindfulness’, is ‘opmerkzaamheid’, ‘gewaarzijn’, ‘aandacht’. In een Mindfulnesstraining leer je je aandacht te brengen naar het ‘hier en nu’.

Stress

Het leven wordt steeds jachtiger. Alles moet sneller, beter, efficiënter. De hoeveelheid prikkels is enorm toegenomen door tv, computer, GSM, iPad, iPhone. We eisen steeds meer van onszelf. We leven steeds meer op de automatische piloot. We zijn met onze aandacht alweer in het volgende moment en hebben het vorige moment nog niet helemaal verwerkt. We zijn niet in het hier- en nu met onze aandacht en reageren vanuit automatische patronen. We worden wat vlakker en worden minder geraakt. Of we reageren de stress af op (geliefde) anderen, eten, drinken of roken te veel. We kunnen wat minder genieten van het leven en ontwikkelen stress en vaak ook psychische en lichamelijke klachten.

Psychische poblemen

Vaak hebben we de neiging om onplezierige gedachten en gevoelens te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we er controle over te krijgen maar dit leidt vaak tot een averechts effect. Pogingen om te vechten tegen deze onaangename gevoelens en gedachten creëren juist psychische klachten als depressie, angst, paniek. In de Mindfulnesstraining leer je onaangename en onplezierige gedachten en gevoelens te accepteren zoals ze zijn waardoor je er minder door overspoeld geraakt.

Openen

Mindfulness leert je dus te openen voor wat er echt speelt, ook in jezelf. Als je je opent voor wat er echt speelt in jezelf, ga je na verloop van tijd beter voelen wat je wilt in je leven. Je opent het vermogen om te leven zoals jij dat wilt, te voelen wat jou gelukkig maakt, en daar naar te leven. Het leven wordt intenser en je leert afstand te nemen van de spinsels in je hoofd.

Evidence Based

Het Mindfulnessprogramma is 30 jaar geleden ontwikkeld door Jon Kabat Zin en de effectiviteit is wetenschappelijk bewezen. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar Mindfulness en deze laten zien dat Mindfulness bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven en zorgt voor positieve veranderingen in cognitief en neurobiologisch functioneren. Mindfulness brengt ook positieve veranderingen teweeg bij verschillende psychische stoornissen als depressie en angst en bij sommige medische klachten. (PDF)

Voor wie?

De training is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is en bereid is om te oefenen. Jong of oud, snel of langzaam, mèt of zonder klachten: Iedereen kan profijt hebben van Mindfulness.

Programma

De training kent een bepaalde opbouw en heeft vaststaande onderdelen. In de bijeenkomsten oefenen we meditatietechnieken, ontspanningsoefeningen, bewegingsoefeningen en doen we schrijfoefeningen uit de cognitieve gedragstherapie. Door deze oefeningen leer je je bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen.

Huiswerk

Iedere week krijg je huiswerk mee. Het huiswerk is eigenlijk het meest belangrijke onderdeel van de training. Wat dit betreft kun je het vergelijken met piano spelen: door dagelijkse oefening krijg je de kunst onder de knie. Dagelijks een half uur tot één uur oefenen is dus noodzakelijk. Als je deze tijd niet kunt vrij maken, kun je beter niet aan de training beginnen. Oude patronen en gewoonten doorbreken kost tijd en oefening.

In de werkmap die je krijgt, kun je de stof nalezen en de schrijfoefeningen vinden. Je kunt hier je logboek bijhouden over je beoefening en welke moeilijkheden of inzichten je bent tegengekomen. Tijdens de bijeenkomsten is er volop ruimte dit te bespreken.

Data 2019

Kosten

De kosten van de training bedragen € 350,-.  Inclusief BTW, werkmap, audio-opnames.

Meer informatie over vergoedingen: http://www.vmbn.nl/ en http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness

In geval de training niet vergoed wordt uit de aanvullende verzekering geldt, voor mensen met een minimuminkomen, (in overleg) een lager tarief.

Download de folderDownload de folder
Contact

Papendrecht 4
4511BM – Breskens
Email: dianlammens@zeelandnet.nl
Telefoonnummer:+31 (0) 117 302224
Mobiel: 06 – 510 681 85
KvK nr.: 22062942

Privacy verklaring

© Copyright 2017 Dian Lammens | Website:  Ultility  | Fotografie: Klaske Kuperus Fotografie